AMP na dnešním jednání Evropské komise

Dnes, tj. 17. 7. 2017 ve 13.00 hodin se uskutečnilo veřejné setkání Evropské komise a Rady ministrů EU. Jedním z témat byl i Africký mor prasat. Zástupce Evropské komise uvedl, že situace ohledně AMP je stále velice znepokojivá. Oznámil, že se nově Africký mor objevil v České republice a je prý evidentní, že je nutné přijmout přísná opatření k zastavení nákazy. Samotný výskyt v České republice prý všechny zaskočil a Evropská komise poděkovala za opatření, která ihned Česká republika učinila. Zmínil také, že na tomto příkladu je evidentní, že lidská aktivita hraje významnou roli v šíření nemoci. Evropská komise proto doporučuje držet se strategie EU z roku 2014 a být neustále bdělí. Vyčlenila proto k preventivním opatřením 32 mil. EUR.
Následně vystoupili ministři jednotlivých členských států. Polský ministr uvedl, že jeho země přijala konkrétní opatření po vypuknutí v roce 2014 a je dle něho nutné vycházet ze zkušeností ze zemí, kde se AMP vyskytl a také z vědeckých poznatků. Dále zmínil, že EU by měla výrazně intenzivněji podporovat vnitrostátní úsilí o eradikace nákazy, zejména zvýšením finančních zdrojů. Poté vystoupil náš ministr Marian Jurečka, který krátce informoval o současné situaci, zmínil aktuální opatření ke snížení početnosti černé zvěře a poděkoval komisi za dobrou spolupráci. Dále oznámil, že další setkání ministerských zástupců se uskuteční na podzim v České republice.
Slovinský ministr sdělil, že jeho země si uvědomuje nebezpečnost nákazy a jako tranzitní země se zaměří na bezpečnost související s dopravou osob a potravin. Finský minstr zemědělství uvedl, že je nutná významná přeshraniční spolupráce a je nutné výrazně zvýšit finanční nástroje k eradikaci nákazy. Slovenský ministr informoval o tom, že místní veterinární správa zvýšila dozor a preventivní opatření v sousedství České republiky a intenzivně začala pracovat na informovanosti občanů. Belgický ministr opět zdůraznil nutnost zvýšit množství finančních prostředků, a to zejména z důvodu vztahu ke třetím zemím. Zdůraznil, že EU musí ukázat schopnost zastavit tuto nákazu, protože EU dlouhodobě razí politiku otevřeného trhu. Neschopnost v této problematice by mohla vést k jeho uzavření. Litevský ministr uvedl, že v jeho zemi se zdála situace stabilizovaná, ale 13. července se nákaza AMP objevila v komerčním chovu prasat, kde muselo být utraceno 23 tisíc domácích prasat. Proto je nutné být neustále ostražitý a zdokonalovat prostředky na boj s AMP. Evropská komise na závěr uvedla, že v současnosti je vysoce akutní nebezpečí zavlečení moru do Maďarska a Rumunska přes Moldávii a Ukrajinu a na příkladu Česka je nutné řešit velice intenzivně hrozbu přenosu cestou lidské činnosti.

Zpracoval: Miloš Ježek

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY

Přesunout se na začátek